26.04.2011, 10:24

Bicro ulaže 400 tisuća kuna u RAZVOJ MOLEKULARNE DIJAGNOSTIKE


Zagreb, 28. ožujka 2011. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO d.o.o., vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor unutar programa poticanja istraživanja i razvoja – IRCRO, kojim se financijski pomaže malim i srednjim poduzećima koja žele investirati u istraživanje i razvoj kroz poslovnu suradnju sa znanstvenim ustanovama.

Za istraživačko-razvojne aktivnosti poduzeću Genos d.o.o. iz Osijeka odobreno je financiranje projekta u visini od 400 tisuća kuna što čini preko 48% ukupnih troškova projekta. Poduzeće je u manje od dvije godine poslovanja uspjelo zauzeti značajnu tržišnu poziciju u segmentu komercijalne i istraživačke analize DNA u Hrvatskoj. Pomoć poduzeću u realizaciji projekta osigurati će Medicinski fakultet u Splitu. Cilj projekta je razvoj novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka u molekularnoj dijagnostici u području ginekologije i porodništva koji su važni u zdravstvenoj zaštiti populacije i imaju veliku mogućnost primjene (primjerice dobivanje informacija u najkaraćem mogućem vremenu vezano uz prenatalnu dijagnostiku Downovog sindroma).

Ugovor s poduzećem Genos d.o.o. za financiranje projekta pod nazivom “Razvoj metoda molekularne dijagnostike" potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske direktor Dalibor Marijanović, a u ime poduzeća Genos d.o.o. predsjednik uprave prof. dr.sc. Gordan Lauc uz nazočnost gospodina Ive Friganovića, višeg izvršnog direktora Sektora za inovacije i Antonije Mršić, voditeljice odjela za kolaborativno istraživanje i razvoj iz BICRO-a. Svrha projekta je podizanje razine zdravstvene zaštite u Hrvatskoj primjenom suvremenih molekularno-dijagnostičkih pretraga budući trenutačno u Hrvatskoj nije zadovoljena ponuda odgovarajućih analitičkih usluga.

Vlada RH je kroz program «Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama», čija je provedba povjerena Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske – BICRO, uložila od 2007. godine do danas preko 181 milijuna kuna u poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama. BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.