28.05.2012, 13:13

BICRO ulaže 150 tisuća eura u novi projekt unutar EUREKA programa

Ulaganje u razvoj alata koji korisnicimaprilikom kupnje omogućava dobivanje informacije o traženom proizvodu u realnom vremenu

 

U Zagrebu 18. svibnja 2012. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO, vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor unutar programa EUREKA, kojim se osigurava financiranje tržišno usmjerenih razvojnih projekata međunarodne suradnje. Temeljem Sporazuma s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta od svibnja 2010. BICRO je preuzeo ulogu provedbenog tijela za program EUREKA.

Financijska potpora odobrena je za razvojni projekt E!6774FAIR - Friendly Application for Interactive Receiver, poduzeću Poslovna inteligencija d.o.o. iz Zagreba, regionalnom lideru u implementaciji inteligentnih informacijskih sustava za podršku poslovnom odlučivanju.

Potpora u visini od 149.671,00 eura čini 50% ukupnih troškova hrvatskog dijela projekta koji čini 20% ukupno planiranih troškova projekta, dok su za ostatak projekta zaduženi projektni partneri. Poduzeću Poslovna inteligencija  partneri su tvrtka TestNtrust iz Francuske kao voditelj projekta, specijalizirana za analizu zadovoljstva potršača te uspostavu dijaloga između potrošača i proizvođača putem Interneta, te BEIA Consulting International iz Rumunjske, tvrtka specijalizirana za usluge u telekomunikacijama i razvojnim projektima.

FAIR će biti prvi alat koji će omogućiti korisnicima proizvoda uvid u osvrte drugih korisnika na odabrani proizvod, ocjenu proizvoda odnosno robne marke i detaljne informacije o samom proizvodu. Svrha projekta je omogućiti korisnicima tijekom kupovanja dobivanje putem mobilnog telefona pouzdanih informacija o traženom proizvodu što im u znatnoj mjeri olakšava donošenje odluke o kupnji. Projekt će omogućiti identifikaciju i pohranu informacija o robnim markama koje se prenose usmenim putem odnosno onih informacija koje potrošači međusobno razmjenjuju te omogućiti tvrtkama, uzimajući u obzir nevedene informacije, planiraju svoje buduće poslovanje. Projekt će integrirati platforme koje su već razvijene i one koje će se u projektu razvijati te stvorit prvu otvorenu platformu za dijalog između tvrtki  i korisnika njihovih proizvoda.

Ugovor za financiranje hrvatskog dijela projekta potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO direktor Dalibor Marijanović, u ime poduzeća Poslovna inteligencija d.o.o. predsjednik uprave mr. sc. Dražen Oreščanin uz nazočnost Antonije Mršić, nacionalne koordinatorice EUREKA projekata.

Uloga Poslovne inteligencije u projektu biti će modeliranje ontologija i složenih semantičkih odnosa na različitim razinama implementacije s posebnim naglaskom na višejezičnost. U sklopu projekta biti će dizajnirane tri ontologije koje omogućuju integriranje znanja o proizvodima, sentimentu korisnika i interesima pojedinačnih kupaca. Osim navedenog, Poslovna inteligencija će biti odgovorna za analizu podataka, te hardversku i softversku infrastrukturu razvojnog i testnog sustava.

EUREKA je europska mreža za tržišno usmjereno istraživanje i razvoj, osnovana 1985. godine. EUREKA pomaže izgradnji međunarodnog partnerstva u cilju jačanja europske konkurentnosti. Članice inicijative su zemlje koje su odlučile dati podršku međunarodnim projektima iz nacionalnih proračuna. Primarni cilj programa EUREKA je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. EUREKA pomaže tvrtkama, malim i srednje velikim poduzetnicima da ujedine svoje resurse, da putem međunarodne suradnje i suradnje sa znanstveno istraživačkim organizacijama razviju inovativne proizvode, procese ili usluge te ujedno stvore pretpostavke za međunarodni tržišni plasman.

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO provodi programe Vlade RH s ciljem ulaganja u poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama. BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.