17.05.2011, 11:07

BICRO ulaže 150 tisuća eura u novi projekt unutar EUREKA programa

Ulaganje u razvoj aplikacije za pregled informacija o financijskom poslovanju 

U Zagrebu 20. travnja 2011. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO, vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor unutar programa EUREKA, kojim se osigurava financiranje tržišno usmjerenih razvojnih projekata međunarodne suradnje. Temeljem Sporazuma s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa od svibnja 2010. BICRO je preuzeo ulogu provedbenog tijela za program EUREKA.

Financijska potpora odobrena je za razvojni projekt E! 6283 @FINESSENCE „Detaljna analiza sadašnjih i budućih poslovnih partnera-dodatna vrijednost financijskim izvješćima“ poduzeću El koncept d.o.o. iz Zagreba u visini od 150 tisuća eura što čini 44% ukupnih troškova hrvatskog dijela projekta, dok su za ostale troškove zaduženi projektni partneri. Projektni konzorcij čini pet partnera. Hrvatskom poduzeću EL KONCEPT partneri su poduzeće BSS iz Hrvatske i poduzeća B2 i 3Sigma te Ekonomski fakultet (Sveučilišta u Ljubljani) iz Slovenije.

Cjelokupnim projektom upravljat će El koncept uspješna hrvatska tvrtka na području financijske analize i analize kreditnih rizika. Tvrtka je kreator izvornog dizajna, sadržaja i većine modela koji će biti ugrađeni u aplikaciju, koja će osigurat većinu financijskog znanja i stručnih kompetencija potrebnih za razvoj mrežnih alata.

Projektom će se razvit nova mrežna aplikacija koja će korisnicima osigurati pregled ključnih informacija o financijskom poslovanju i kreditnim rizicima hrvatskih poduzeća na jednom mjestu. Aplikacija će omogućiti značajnu uštedu na vremenu, poboljšanje upravljanja rizicima, smanjenje troškova i povećanje efikasnosti u prodaji proizvoda.

Ugovor za financiranje hrvatskog dijela projekta potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO direktor Dalibor Marijanović, u ime poduzeća El Koncept d.o.o. direktor Edin Leho uz nazočnost Ive Friganovića, višeg izvršnog direktora Sektora za inovacije i Antonije Mršić, nacionalne koordinatorice EUREKA projekata.

EUREKA (www.eurekanetwork.org) je europska mreža za tržišno usmjereno istraživanje i razvoj, osnovana 1985. godine. EUREKA pomaže izgradnji međunarodnog partnerstva u cilju jačanja europske konkurentnosti. Članice inicijative su zemlje koje su odlučile dati podršku međunarodnim projektima iz nacionalnih proračuna. Primarni cilj programa EUREKA je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. EUREKA pomaže tvrtkama, malim i srednje velikim poduzetnicima da ujedine svoje resurse, da putem međunarodne suradnje i suradnje sa znanstveno istraživačkim organizacijama razviju inovativne proizvode, procese ili usluge te ujedno stvore pretpostavke za međunarodni tržišni plasman.

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO provodi program «Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama» Vlade RH s ciljem ulaganja u poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama. BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.