23.12.2010, 10:19

BICRO u novu tehnologiju gradnje ulaže 2,6 milijuna kuna


U Zagrebu 9. studenog 2010. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO, vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor unutar programa razvoja na znanju utemeljenih poduzeća – RAZUM, kojim se osigurava početno financiranje razvoja novog proizvoda u novoosnovanim na znanju utemeljenim poduzećima, kao i u postojećim malim i srednjim poduzećima.

Financijska potpora odobrena je za razvojni projekt poduzeću Pjer d.o.o. u visini od preko 2,6 milijuna kuna. Poduzeće se bavi građenjem, projektiranjem, nadzorom i proizvodnjom. Projekt uključuje razvoj sistema gradnje SQE (Simple Quick Economic) tehnologijom kojom se omogućuje gradnja armirano-betonskih konstrukcija bez oplate. Putem patentiranog sustava plastičnih spona i oplata stvara se kalup za ulijevanje betona koji potom služi kao izolacija i predmontažna podloga za sustav suhe gradnje u unutrašnjosti odnosno za različite tipove vanjskih završnih obloga i fasada. SQE tehnologija omogućava smanjivanje troškova gradnje uz istovremeno podizanje kvalitete stambeno poslovnih građevina (primjerice takva gradnja je čvršća i otpornija pa je pogodna za seizmički najzahtjevnija područja).

Ugovor za financiranje projekta pod nazivom "S-Q-E sistem gradnje" s poduzećem Pjer d.o.o. potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske direktor Dalibor Marijanović, a u ime poduzeća Pjer d.o.o. direktor Pjer Veličković uz nazočnost Ive Friganovića, višeg izvršnog direktora Sektora za inovacije. Svrha projekta je razvoj nove tehnologije gradnje čijom primjenom se postižu značajne uštede u odnosu na klasičnu gradnju, produžuje trajnost izgrađenih objekata i doprinosi brizi za okoliš budući se uštedom energije za grijanje i hlađenje štite prirodni resursi.

Vlada RH je kroz program «Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama», čija je provedba povjerena Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske – BICRO, uložila od 2007. godine do danas gotovo 176 milijuna kuna u poduzetništvo utemeljeno na inovacijama i novim tehnologijama. BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.