26.11.2010, 13:48

BICRO: SVE VEĆI INTERES ZA PoC PROGRAM

Vladina agencija zaprimila nove prijave u Program provjere inovativnog koncepta kojim sufinancira inicijalne faze inovativnih znanstveno-poduzetničkih projekata

Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO zaprimio je u drugom krugu prijava u Program provjere inovativnog koncepta – PoC (engl. Proof of Concept), pokrenut početkom svibnja, ukupno 85 prijava. Ukupna vrijednost traženih sredstava iznosi preko 15 milijuna kuna, dok bi privatni sektor uložio dodatnih 14 milijuna kuna u projekte. Program financiraju Vlada Republike Hrvatske i Svjetska banka, a pokrenut je u suradnji s partnerima: Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci – SteP Ri, Tehnološkim parkom Varaždin, Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje u okviru Regionalne razvojne agencije Međimurje – REDEA i TERA Tehnopolisom.

Dalibor Marijanović, direktor BICRO-a naglašava: "Trend porasta broja prijava u novi program se nastavlja i dalje budući je već i u prvom krugu gotovo trostruko bio premašen iznos predviđenog proračuna Programa, a što je pokazatelj opravdanosti pokretanja programa i uvođenja takvog financijskog instrumenta. U drugom krugu zaprimljeno je gotovo 24% više prijava u odnosu na prvi krug. Odaziv natjecatelja obvezuje BICRO i partnere na ulaganje daljnjih napora kako bi se osigurala dodatna sredstva i zadovoljila povećana potražnja. Prispjele prijave biti će obrađene sukladno utvrđenim kriterijima i prezentirane evaluacijskom odboru nakon čega će se izvršiti odabir projekata za financiranje".

Viša izvršna direktorica Sektora za istraživanje i razvoj dr. sc. Ivana Nagy kratko se osvrnula na postignute rezultate prijava u Program i rekla: "Pokretanjem ovog programa rješili smo jedno od najznačajnih uskih grla u ranoj fazi komercijalizacije istraživačkih rezultata. Pružili smo mogućnost inovatorima da provjere i dokažu da je njihova tehnologija ostvariva i da potencijalno može imati komercijalnu primjenu, što daje potrebnu sigurnost investitorima i znatno smanjuje rizik ulaganja u razvoj proizvoda. Posebno nas raduje porast interesa za program u znanstvenim krugovima. Od znanstvenika je došla trećina prijava, a njihovi projekti u prošlom krugu bili su među najbolje ocjenjenima s najvećim inovativnim potencijalom što je znak da tu postoje dosad nerealizirane mogućnosti i razvojni potencijal koji se može i treba staviti u funkciju gospodarskog rasta.“

Najzastupljeniji sektor u prispjelim prijavama su i nadalje digitalne tehnologije i ICT, međutim u odnosu na prvi krug postotak njihovog učešća je u laganom padu, dok se trend porasta uočava kod prijava iz drugih sektora tehnologije primjerice tehnologije s primjenom u zdravstvu i energetike.

Program bespovratnim sredstvima u iznosima od 35.000 do 350.000 kuna po projektu financira provjeru i zaštitu intelektualnog vlasništva, demonstraciju tehničke izvedivosti i izradu funkcionalnog prototipa. Iz Programa je moguće financirati do 75% ukupnih troškova. Ostatak od najmanje 25% natjecatelj treba osigurati iz vlastitih ili drugih izvora.

Smisao provjere inovativnog koncepta je utvrditi tehničke karakteristike i komercijalni potencijal rezultata istraživanja čime će se premostiti jaz između istraživanja i razvoja i tržišta.  Program provjere inovativnog koncepta podupire predkomercijalne aktivnosti istraživača i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacije, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi.