28.05.2012, 13:11

BICRO: IZUZETAN INTERES ZA PoC PROGRAM

Vladina agencija zaprimila 241 prijavu – traži se gotovo 60 milijuna kuna  iz Programa provjere inovativnog koncepta kojim se sufinanciraju početne faze inovativnih znanstveno-poduzetničkih projekata

 

Poslovno - inovacijska agencija  Republike Hrvatske – BICRO zaprimila je u četvrtom krugu prijava u Program provjere inovativnog koncepta – PoC (engl. Proof of Concept), pokrenut 2010. godine, ukupno 241 prijavu. Ukupna vrijednost traženih sredstava iznosi gotovo 60 milijuna kuna, dok bi privatni sektor uložio dodatnih 30  milijuna kuna u projekte. Program financiraju Vlada Republike Hrvatske i Svjetska banka, a pokrenut je u suradnji s partnerima: Centrom za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci – SteP Ri, Tehnološkim parkom Varaždin, Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje,  TERA Tehnopolisom, te Uredom za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu. Zbog velikog odaziva natjecatelja i bolje regionalne pokrivenosti BICRO je u studenom 2011. odabrao šest novih prepoznatih centara i to Istarsku razvojnu agenciju – IDA,  Razvojnu agenciju Zagreb – TPZ,  Poduzetnički centar Pakrac, ZADRA – Razvojnu agenciju zadarske županije, Institut Ruđer Bošković te Poduzetnički inkubator BIOS. Prepoznati centri imaju vrlo važnu ulogu u provedbi PoC programa budući ostvaruju prvi kontakt s potencijalnim natjecateljima kojima pomažu u pripremi projekata i u postupku prijave.

 

Dalibor Marijanović, ravnatelj BICRO-a naglašava: "Izuzetan interes za Program nastavio se i u četvrtom krugu. Tu se posebno treba naglasiti značaj Programa vezano uz pripremu projekata s jedne strane i organiziranje procesa kvalitetne procjene većeg broja projekata s druge strane. Ovim Programom već danas pripremamo procese i potencijal za buduće strukturne fondove.  BICRO je zaprimio 241 prijavu na evaluaciju čiji je broj premašio ukupan broj zaprimljenih prijava u prethodna tri kruga provedbe Programa. Traženi iznos sredstava iz Programa 12  puta je veći od iznosa predviđenog proračuna koji iznosi pet milijuna kuna. Opravdanost pokretanja Programa iznova se potvrđuje u svakom krugu zaprimanja prijava. Programom se rješava jedno od uskih grla u ranoj fazi komercijalizacije istraživačkih rezultata. Inovatorima je pružena mogućnost provjere da li je njihova tehnologija ostvariva i da li potencijalno može imati komercijalnu primjenu, što daje potrebnu sigurnost investitorima i znatno smanjuje rizik ulaganja u razvoj proizvoda. Prispjele prijave biti će obrađene sukladno utvrđenim kriterijima i prezentirane evaluacijskim odborima, a nakon odabira projekata za financiranje očekuje se potpisivanje prvih ugovora krajem srpnja."

 

Najzastupljeniji sektori u prispjelim prijavama su i u ovom krugu ICT, energetika i elektronika. Dokaz da postoje dosad nerealizirane mogućnosti i razvojni potencijal koji se može i treba staviti u funkciju gospodarskog rasta je činjenica da je od znanstvenika i istraživača došla trećina prijava i da se njihov broj konstantno povećava iz kruga u krug.

Program bespovratnim sredstvima u iznosima do 350.000 kuna po projektu financira provjeru i zaštitu intelektualnog vlasništva, demonstraciju tehničke izvedivosti i izradu funkcionalnog prototipa.

Smisao provjere inovativnog koncepta je utvrditi tehničke karakteristike i komercijalni potencijal rezultata istraživanja čime će se premostiti jaz između istraživanja i razvoja i tržišta.  Program provjere inovativnog koncepta podupire predkomercijalne aktivnosti istraživača, znanstvenika  i poduzetnika na putu razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacije, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi.