22.02.2011, 10:32

BICRO: EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA SUFINACIRANJe PROJEKTA VRIJEDNOG PREKO 18 MILIJUNA EURA

Projekt  izgradnje i pokretanja Inkubacijskog centra za bio-znanosti i komercijalizaciju tehnologije - "BIOCentar"

 

Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske – BICRO, vladinoj agenciji za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, Europska komisija je odobrila projekt izgradnje i pokretanja Inkubacijskog centra za bio-znanosti i komercijalizaciju znanosti - "BIOCentar" (odluka Europske komisije C(2011)543). Projekt je izradio BICRO u sklopu instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, Sveučilištem u Zagrebu, te Gradom Zagrebom. Ukupna investicija u projekt BIOCentra iznosi 18.823.995,70 eura, od čega 16.376.410,70 eura otpada na izgradnju, nadzor i opremanje što će biti financirano putem IPA-e.

Prepoznajući važnost razvoja bio-znanosti za gospodarski razvoj naše zemlje, Vlada Republike Hrvatske podržala je projekt te ga je u sklopu svojih strateških dokumenata uvrstila kao jedan od bitnih segmenata IPA-e Komponente IIIc Regionalni razvoj u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost. Republika Hrvatska korisnica je IPA programa od 2007. godine do trenutka stupanja u Europsku uniju.

Realizacija i vođenje projekta BIOCentar povjerena je Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske (BICRO), specijaliziranoj agenciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa zaduženoj za razvoj institucionalnog okvira za podršku inovacijskom procesu. Zbog postojanja kritične mase relevantnih znanstvenih grupa, zainteresirane industrije kao i drugih korisnika te spremnosti Grada Zagreba da financijski podrži projekt, dogovoreno je da će BIOCentar biti smješten u sklopu budućeg istočnog kampusa Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju.

"BICRO je iskoristio instrument pretpristupne pomoći za ovaj kompleksan projekt kojim se stvara nova dodana vrijednost. Tijekom izrade i prijave projekta stekli smo dragocjena iskustva vezano uz procedure Europske komisije koja ćemo biti u mogućnosti prenijeti korisnicima kada BICRO postane provedbeno tijelo za strukturne fondove koji će Republici Hrvatskoj postati dostupni momentom ulaska u Europsku uniju" naglasio je Dalibor Marijanović, direktor BICRO-a.

Osnovni je cilj BIOCentra, povezivanjem znanosti i poslovanja u tekućoj tehnološkoj revoluciji pridonijeti industrijskoj konkurentnosti sektora visoke dodane vrijednosti u hrvatskom gospodarstvu i nastanku novih na znanju utemeljenih poduzeća. Projekt je usmjeren na rješavanje posebnih potreba ciljanih skupina u slijedećih 5 područja aktivnosti: infrastruktura, inkubacijska podrška, transfer tehnologije, obrazovanje i obuka te umrežavanje. BIOCentar bi trebao raspolagati s preko 4.400 m2  korisne površine, a projektiran je na način kojim se omogućavaju prostorne prilagodbe sukladno potrebama pojedinih poduzeća, stanara Centra.

Glavne ciljane skupine BIOCentra su novoosnovana poduzeća s djelatnostima na području biotehnologije i bioznanosti. K tome, sredstva i usluge trebali bi biti ponuđeni postojećim društvima te srednjim i velikim poduzećima za provedbu inovativnih projekata.