Održan Prvi Hrvatsko-mađarski forum o zaštiti okoliša

26. ožujka 2009. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je Hrvatsko-mađarski stručni forum 'Mogućnosti iskorištavanja fondova Europske komisije za projekte iz područja zaštite okoliša'. Ovaj Forum organiziran je suradnjom Hrvatske gospodarske komore - Enterprise Europe Network i Ureda za ekonomske odnose Veleposlanstva Republike Mađarske u Zagrebu. Cilj ove inicijative koja je održana u okviru SME week-a, pod tematikom zaštite okoliša, bio je da hrvatske i mađarske tvrtke koje se dotiču u svome poslovanju na jednom mjestu razmjene svoje ideje za buduće projekte koje bi bile financirane od strane EK.

Forum je bio organiziran u dva dijela, tako da su u prvom dijelu foruma održane prezentacije predstavnika hrvatskih i mađarskih institucija u području zaštite okoliša. Nakon predstavljanja Mađarskog Saveza pružatelja usluga i proizvođača u zaštiti okoliša mađarska tvrtka Geohidroterv predstavila je svoja dva projekta financirana iz sredstava EU. Predstavljeno je i stanje zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj nakon čega je predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva predstavio Program zaštite od onečišćenja voda na priobalnom području. Osim toga, na Forumu je svaka od mađarskih tvrtki imala priliku predstaviti sebe i svoje djelatnosti, nakon čega su u drugom dijelu foruma održani bilateralni razgovori hrvatskih i mađarskih tvrtki.

Prije službenog početka foruma upriličeno je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Saveza pružatelja usluga i proizvođača u zaštiti okoliša i Hrvatske gospodarske komore o suradnji na području zaštite okoliša koje su prepoznale prednosti zajedničke suradnje u cilju podizanja razine razvoja u industriji zaštite okoliša u Hrvatskoj i Mađarskoj, potrebu međusobne razmjene informacija, te proširenja unutarnjeg i vanjskog tržišta njihovih proizvoda, usluga, tehnologija i ulaganja. Memorandumom je predviđen i uzvratni događaj koji će se organizirati u studenome u Mađarskoj, na njihovom sajmu zaštite okoliša.

Lokacija

Priloženi dokumenti: