CIP EKO-INOVACIJE: Info dan i radionica

35 milijuna eura za „zelene inovacije"

Radi informiranja te educiranja hrvatskih poduzetnika o tome kako pripremiti kvalitetan projektni prijedlog, kako bi se tvrtke uspješno prijavile na natječaj iz programa Zajednice CIP Eko-inovacije, u Hrvatskoj gospodarskoj komori u organizaciji Europske poduzetničke mreže Hrvatske HGK 20. i 21. travnja održan je info dan i radionica na kojima su sudjelovali predstavnici 105 tvrtki. Program CIP Eko-inovacije namijenjen je malim i srednjim tvrtkama te pruža značajne mogućnosti sufinanciranja projekata iz područja inovativnog i ekološkog recikliranja, graditeljstva i zgradarstva, sektora hrane i pića te zelenog poslovanja.

Otvarajući info dan potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop-Tanta naglasila je kako je Europska komisija imenovala Hrvatsku gospodarsku komoru direktnom poveznicom između malih i srednjih poduzeća te europskih tijela odgovornih za provedbu programa CIP Eko-inovacije. HGK je time postala neformalna točka za pružanje informacija o tom programu.

Kako je rekla, u razdoblju od 2008. do 2013. godine izdvojeno je 200 milijuna eura za inovativne projekte u području ekologije, a ove je godine predviđeno 35 milijuna eura. Inače, u Hrvatskoj je lani za razvoj i istraživanje izdvojeno 0,9 posto BDP-a. Edukacijom te sudjelovanjem u ovom programu hrvatskim se tvrtkama pruža mogućnost povećanja vlastite konkurentnosti te reagiranja na zahtjeve tržišta, istaknula je Trnokop-Tanta te napomenula kako je pripremljena i knjižica s pozitivnim primjerima onih koji su prošlih godina sudjelovali te realizirali sredstva iz tog programa.

Načelnica odjela maloga gospodarstva u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Dragica Karajić naglasila je kako Hrvatska sudjeluje u 12 europskih programa, a u programu CIP Eko-inovacija u sklopu programa „Konkurentnost i inovacije" sudjeluju od 2007. godine te se plaća godišnja članarina od 900.000 eura. Zajednički je cilj postići da što više dobro pripremljenih programa sudjeluje u ovom natječaju. Lani se prijavilo 10 tvrtki, no niti jedna nije zadovoljila uvjete za sudjelovanje u tom programu. Stoga se ovom radionicom treba upozoriti na što sve tvrtke moraju usmjeriti pozornost u izradi dokumentacije te pripremi programa, istaknula je Karajić.

Neformalna osoba za kontakt za Eko-inovacije u RH iz HGK Kristina Cappucci naglasila je kako ukupan proračun za CIP Program, koji je usmjeren održivom razvoju inovativnog malog i srednjeg poduzetništva te je usklađen s politikom zaštite okoliša, korištenjem obnovljivih izvora energije, iznosi ukupno 3,62 milijardi eura, a njegove komponente su: Poticanje poduzetništva i inovacija (EIP) u iznosu od 2,17 milijardi eura, Inteligentna Energija Europe (IEE) od 720 milijuna eura te ICT politike (ICT PSP) od 730 milijuna eura. Razdoblje trajanja programa je od 2007. do 2013. godine, a sredstva se raspoređuju godišnje.

Proračun projekta Eko-inovacije iznosi 200 milijuna eura, a četiri su prioriteta; recikliranje materijala, održivi građevinski proizvodi, hrana i piće te zeleno poslovanje - pametne javne nabave. Predviđena sredstva iznose 35 milijuna eura za 45 do 50 projekata, istaknula je Cappucci te dodala kako je natječaj za prijavu projektnih prijedloga te povlačenje sredstava iz ovog programa otvoren 13. travnja, a traje do 9. rujna ove godine do 17 sati. Početak implementacije prvih projekata je u travnju 2011. godine, a sufinancira se 50 posto ukupnih troškova. Maksimalno je trajanje ugovora tri godine.

Sudionici radionice upoznati su i s primjerom financiranog projekta „CAPS" - čišćenje naftnih mrlja talogom iz tvornice papira, o čemu je govorio Marko Likon, predstavnik Centra za tehnologiju i ekologiju - TEC iz Slovenije (dobitnik je sredstava iz programa CIP Eko-inovacije na natječaju 2008. godine).

Sudionici su mogli sudjelovati i u interaktivnoj radionici na kojoj su korak po korak dobili važne informacije o tome kako se prijaviti na poziv 2010., kako pronaći najbolje partnere, kako identificirati projektne ideje te uspješno proći proces planiranja i pisanja prijedloga projekta, savladati moguće teškoće pri upravljanju projektom itd. Također su putem Interneta mogli ostvariti i individualne konzultacije s predstavnikom Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije (EACI).Lokacija

Priloženi dokumenti:

pdf2010 Eco i Infoday ZAGREB.pdf (1,10 mb)pdfDr.Likon CAPS ZAGREB.pdf (786,67 kb)pdf1 Kako se prijaviti.ppt Compatibility Mode.pdf (298,50 kb)pdf2 Kako pronaci partnere.ppt Compatibility Mode.pdf (128,88 kb)pdf3 Planiranje prijedloga projekta-kriticni elementi.ppt Compatibility Mode.pdf (501,25 kb)pdf4 Pravila za izradu budgeta.ppt Compatibility Mode.pdf (97,22 kb)pdfcall10 text en.pdf (296,58 kb)pdfEPSS user manual 2009.pdf (1,10 mb)pdffaq call 2009 2.pdf (84,59 kb)pdfpartb application forms 2009.pdf (194,77 kb)pdfpartc detailed budget 2009.pdf (174,43 kb)pdfCIP Eco innovation Guide proposers 2009 FINAL.pdf (1,64 mb)