Značenje eko-dizajna za hrvatsko trižište

Projekt IMAGEEN ima za cilj predstaviti i promovirati eko-dizajn u sektoru hrane i pića. Aktivnosti eko-dizajn projekta namijenjene su za područja u kojima eko-dizajn još nije razvijen, ali za njega postoji potencijal. Projekt uključuje sektor prehrambene industrije i proizvodnje pića, oboje u kontekstu pakiranja (ambalaže).

Eko-dizajn omogućuje proizvođačima da uzmu u obzir okolišna pitanja već od rane faze dizajna ambalaže te pridonosi jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz:

    •         Poticanje inovacija (re-dizajniranje proizvoda, stvaranje novih „zelenih“ proizvoda ili  

        asortimana)

   •          Smanjenje troškova kroz smanjenje ulaznih sirovina

   •          Povećanje kvalitete

   •          Povećanje prodaje kroz nove tržišne prilike (uključujući i javnu nabavu)

   •          Usklađivanje s ekološkim standardima

   •          Olakšavanje usklađenosti s ekološkim procedurama (što u konačnici dovodi do smanjenja     

        troškova poslovanja)

U svrhu prezentacije projekta, dana 19.02.2014. u prostorijama Rektorata Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku (Aula Magna), Trg Sv. Trojstva 3, održat će se jednodnevna IMAGEEN konferencija “Što znači eko-dizajn?”.

Cilj konferencije je podizanje svijesti malih i srednjih poduzetnika kroz koncept proširene odgovornosti o ambalažnom otpadu u cilju smanjenja otpada od hrane koji završava na odlagalištima ostalog otpada; podizanje svijesti odnosno razmišljanja o životnom vijeku proizvoda; eko-profiliranje; marketing; obrađivanje zahtjeva iz sektora zaštite okoliša; određivanje uloga svih partnera / članova lanca vrijednosti.

Na konferenciji će se prezentirati projekt IMAGEEN općenito kao i  četiri projektna alata. Predavači će biti stručnjaci iz područja eko-dizajna i zaštite okoliša. Projekt se financira iz fonda Europske Unije kroz Programa CIP – Program Unije za konkurentnost i inovacije.

Pozivamo sve zainteresirane poduzetnike iz sektora pakiranja i proizvođače iz industrije hrane i pića na konferenciju. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno ali je potrebno izvršiti registraciju putem prijavnice koju ispunjenu možete poslati putem elektroničke pošte imageen@tera.hr ili na fax 031 / 251 - 005.

Lokacija