Strategija na A4 Kako napraviti jednostavan, a djelotvoran strateški plan na jednoj stranici

Pozivamo Vas da sudjelujete na radionici

 

Strategija na A4
Kako napraviti jednostavan, a djelotvoran strateški plan na jednoj stranici

koja će se održati u četvrtak, 9. svibnja 2013. godine u prostorima

Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci d.o.o. pod pokroviteljstvom Europske poduzetničke mreže (European Enterprise Network-EEN http://www.een.hr/

 

 

Treba vam poslovni plan ili strategija?

Treba vam dobar poslovni plan ili strategija, ali nemate ni vremena ni energije tjednima razmišljati i pisati nešto što će, unatoč dobrim idejama, na kraju ipak završiti u ladici.

Imate pravo! Većina strateških planova su preopširni dokumenti koje je nemoguće provesti jer se svode na previše preopćenitih preporuka, postavljaju previše prioriteta, nerazumljivi su pa djelatnici ne znaju što se od njih očekuje te su toliko komplicirani da ih je nemoguće svakodnevno provoditi, mjeriti rezultate i povremeno ih korigirati. 

No strateško planiranje još uvijek je jedan od najkorisnijih alata za upravljanje jer održava fokus organizacije na ono što je zaista bitno za poslovni uspjeh.


Kako napraviti plan koji je sažet, razumljiv i provediv?


Strategija na A4 je djelotvoran način izrade strateškog plana koji je:

kratak – na samo jednoj stranici

jasan i jednostavan – lako ga je razumjeti, objasniti i vidjeti vezu između plana i aktivnosti

provediv  i mjerljiv – svaka provedbena aktivnost ima odgovornu osobu, rok i pokazatelj rezultata.

 

Proces stvaranja Strategije na A4 temelji se na dva jednostavna pitanja: Što i Kako. „Što je uspjeh?“ i „Kako ćemo ga ostvariti?“. I tjera nas da donesemo teške odluke: da se ograničimo na opis uspjeha u jednoj rečenici i izbor manjeg broja ključnih ciljeva, da odredimo listu onoga što moramo i onoga što nećemo raditi, a sve s ciljem da ostanemo fokusirani na one ideje, poslove i strategije koje donose uspjeh.

Osim za izradu djelotvornih strateških planova za velike tvrtke, postupak izrade Strategije na A4 je primjenjiv i kod planiranja projekata te izrade strategija za radne grupe, odjele, mala poduzeća, obrte ili udruge.

Radionica Strategija na A4 namijenjena je poduzetnicima, rukovoditeljima svih razina i voditeljima projekata. 

Lokacija