Najava 10. Otvorenih dana 2012 – europskog tjedna regija i gradova

Godišnje okupljanje stručnjaka regionalnog i lokalnog razvoja koje organizira Odbor regija u suradnji sa Europskom komisijom te Europskim parlamentom, odnosno Otvoreni dani 2012 Open days 2012

 

održati će se od 08. do 11. listopada 2012. godine u Bruxellesu.

 Program desetih po redu Otvorenih dana sastojati će se od 108  radionica, seminara, debata i izložbi, koje su organizirane u partnerstvu sa 219 regija i gradova iz 33 europske zemlje, uz sudjelovanje tvrtki, financijskih institucija, međunarodnih udruga i akademskih organizacija.

Ovaj, 10. po redu europski tjedan regija i gradova, je najveći do sada sa 24 regionalna partnerstva, sastavljenih od 219 prijavljenih sudionika - 50 gradova, od čega 21 glavni grad te 169 europskih regija. Do sada je prijavljeno 25 od 27 zemalja EU, bez Grčke i Litve. Također, sudjeluju i države kandidatkinje, poput Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske, zatim Bosna i Hercegovina kao potencijalna kandidatkinja, te Norveška i Švicarska, kao ″treće zemlje“. Također, očekuje se sudjelovanje 6,000 sudionika, koji će, uz radionice, seminare, debate i izložbe, imati priliku i za stvaranje novih poslovnih kontakata.    

Ove godine Otvoreni dani će se održati pod naslovomEurope's regions and cities: Making a difference.

Ova 10. obljetnica  Otvorenih dana dati će pregled kroz desetljeće debata i razmjena primjera dobre prakse po pitanju kohezijske politike EU te istovremeno omogućiti raspravu o budućoj kohezijskoj politici EU za razdoblje 2014-2020. Europski parlament i Europski odbor regija će do listopada 2012. godine iznijeti svoje stajalište o prijedlogu Europske komisije po pitanju kohezijske politike 2014-2020. Rasprava će se nastaviti u Europskom vijeću i među državama članicama, gdje će glavna tema biti višegodišnji financijski okvir. Dodatne informacije o popratnim događanjima dostupne su na web stranici Otvorenih dana 2012., Open days 2012.

Događanja će se održati unutar tri tematske cjeline:

Pametan i ekološki rast za sve – Na koji način kohezijska politika pridonosi pametnom, održivom I uključivom rastu?

Teritorijalna suradnja: europska prednost–Na koji se način može iskoristiti suradnja kao sredstvo za regionalni razvoj i bolje iskorištavanje regionalnog potencijala? Koja je dodana vrijednost suradnje unutar programa suradnje i regionalnih programa, the European Grouping on Territorial Cooperation (EGTC) i makro-regionalnih strategija? Kako najbolje iskoristiti ove instrumente?

Postizanje rezultata – Koja su glavna postignuća kohezijske politike EU? Kako se najbolje mogu primijeniti namjere nove upravljačkog okvira predloženog od strane Europske komisije za razdoblje 2014-2020.?

Osim seminara i radionica Otvoreni dani uključuju i sljedeća događanja:

Otvoreni dani sveučilišta; u cilju uvođenja akademskog društva u problematiku novih istraživanja po pitanju regionalnog i urbanog razvoja, uvaženi znanstvenici i istraživači iz područja kohezijske politike EU i srodnih područja raspravljat će o tematskim prioritetima Otvorenih dana 2012. kroz niz radionica i seminara.

Mjesto susreta; platforma poslovnog umrežavanja, te umrežavanja lokalnih/regionalnih razina vlasti, koja će se održavati unutar ureda Odbora regija, uključivati će brojne izlagače koji će kroz 36 radionica raspravljati na temu ″Zajednica na čelu lokalnog razvoja″.

Kao i prethodne godine i ove godine će biti postavljena pozornica ispred Europske komisije.

Sudjelovanje na "10. Otvorenim danima 2012" je besplatno, ali je registracija obavezna i provodi se isključivo elektronskim putem.

 

 Postupak registracije

 Program

 

Otvorenje "10. Otvorenih dana 2012" je 8. listopada 2012. od 16:00-18:00 h u zgradi Europskog parlamenta.

Lokacija