Konferencija “Iskustva malih i srednjih poduzeća nakon pristupanja EU”

Hrvatska gospodarska komora, Europska poduzetnička mreža Hrvatske (EEN) organizirala je međunarodnu konferenciju pod nazivom

“Iskustva malih i srednjih poduzeća nakon pristupanja EU”

Konferencija se održala dana 6. listopada 2011, u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2, Zagreb, od 9 do 13 sati. Tema konferencije izabrana je obzirom na skorašnji ulazak Hrvatske u EU, a bila je namijenjena svim hrvatskim gospodarstvenicima koji žele čuti iskustva svojih kolega koji su iskoristili prednosti Jedinstvenog tržišta EU. Konferencija ujedno predstavlja i centralno događanje u Hrvatskoj u okviru Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva 2011 (SME WEEK 2011), koji se održava u vremenu od 3. do 9. listopada 2011. godine.

Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta u pozdravnom govoru naglasila je kako je HGK rano prepoznala važnost priprema gospodarstva za EU, pa je s konkretnim aktivnostima po tom pitanju započela još 2002. godine. Paolo Berizzi iz Delegacije Europske unije u Hrvatskoj je u svom uvodnom govoru je upozorio da preostali  21 mjesec do planiranog ulaska Hrvatske u EU relativno kratko razdoblje koje treba biti iskorišteno za konkretne pripreme. Za hrvatske male poduzetnike jedinstveno tržište je golema prilika koja može, ali i ne mora biti iskorištena, što ovisi o njima samima, poručio je.

Koristi hrvatskih poduzetnika ovisit će također o stupnju njihove pripremljenosti koja prvenstveno ovisi o poznavanju europskih propisa i mogućnosti korištenja sredstava iz fondova EU-a, rekao je savjetnik direktora za poduzetništvo i politiku malog i srednjeg poduzetništva u Općoj upravi za poduzetništvo i industriju Europske komisije Christian Weinberger. Na nekoliko je primjera ilustrirao kako su poduzetnici iz zemalja zadnjeg kruga proširenja ostvarili niz pogodnosti. U Poljskoj je eksponencijalno povećan pristup financiranju nalog i srednjeg poduzetništva kroz strukturne fondove. U Sloveniji je zahvaljujući suradnji tamošnjih institucija i Europske komisije moguće otvoriti tvrtku za jedan dan i to bez troškova, a u Bugarskoj su postignuti znatni uspjesi u mikrokreditiranju.

Na konferenciji o iskustvima poduzetnika nakon ulaska u EU izlagao je i gospodarski savjetnik u veleposlanstvu Češke u Zagrebu Tomaš Kuchta koji je naglasio da se većina strahova iz pretpristupnog razdoblja pokazala neosnovanim. U Češkoj, kaže Kuchta, nakon ulaska nisu povećane cijene, izvoz je rastao po visokim stopama, a uvozni proizvodi nisu istisnuli češke s polica dućana.

Prednosti ulaska u EU objasnili su predstavnici tri gostujuće tvrtke iz EU. Iz Češke predstavljena je tvrtka EUROVISION, koja je prema riječima direktora podružnice te tvrtke u Hrvatskoj, Alena Novosada, napravila posao upravo na EU fondovima, obzirom da je najjača konzultantska tvrtka za EU fondove u Češkoj. Predstavnik poljske tvrtke HAGMED, Zbigniew Przerwa, objasnio je pripreme svoje tvrtke za EU, te rast zasnovan na ulasku u EU te također na korištenju EU fondova za proširenje na nova tržišta. Predstavnik Slovenije, Tomi Ilijaš iz  tvrtke Arctur, dao je primjer svoje male informatičke tvrtke za koja je izrasla zahvaljujući ulaganjima koja su mogli financirati samo zbog uspješnosti u EU fondovima (fondovima za regionalni razvoj i Okvirnim programima za istraživanje i razvoj) i stalnim ulaganjem u visoko obrazovane zaposlenike.

Predstavnica Rumunjske, Stela Marcu, naglasila je važnost snalaženja u EU birokraciji, te je dala savjet da Hrvatska pokuša izbjeći grešku Rumunjske koja je još nadodala vlastite birokratske barijere, te time još više otežala svojim malim i srednjim poduzećima da iskoriste prednosti članstva u EU i EU fondova.

Lokacija

Priloženi dokumenti:

docprogram-konferencije-iskustva-msp-nakon-ulaska-u-eu.doc (1,13 mb)pptprednosti-ulaska-u-eu-za-ceska-msp---kuchta.ppt (663,50 kb)pptprednosti-ulaska-u-eu-za-hrvatska-msp---weinberger.ppt (2,96 mb)pdfprimjer-ceske-eurovision.pdf (441,73 kb)pptprimjer-poljske---hagmed.ppt (431,00 kb)pdfprimjer-slovenije---arctur.pdf (991,72 kb)