„Mogućnosti za poduzetnike iz EU programa“

Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske – BICRO u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, Hrvatskom gospodarskom komorom, uz potporu Europske poduzetničke mreže poziva sve zainteresirane na Info dane pod nazivom „Mogućnosti za poduzetnike iz EU programa“, koji će se održati u Puli, u prostorima županijske komore HGK.

 

Pula

5. srpanj 2013. u 11.00 sati

Carrarina 5

PROGRAM

PRIJAVNICA

 

Na Info danima predstavit će se sljedeći EU programi i inicijative namjenjeni poduzetnicima:

Program za konkurentnost i inovacije (CIP-EIP) / Eko – inovacije; CIP je program Europske unije kojemu je cilj potaknuti konkurentnost europskih poduzeća, a provodi se od 2007. do 2013. godine i raspolaže s ukupno 3,6 milijardi eura. Eko-inovacije su inicijativa koja se prvenstveno odnosi na organizacije koje su razvile ekološki proizvod, uslugu ili proces, ali koji još uvijek nisu stavljeni na tržište zbog preostalog rizika.Program EUREKA - Međunarodna suradnja na razvoju novih proizvoda ili usluga – program se temelji na razvoju globalno konkurentnih novih proizvoda, usluga ili procesa, potiču tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja i na taj način jačaju njihov inovacijski kapacitete, osnažuju europsku tehnološku konkurentnost, potiču suradnju i ujedinjavanje resursa poduzetnika i znanstveno-istraživačkih organizacija te stvaraju temelje za međunarodni tržišni plasman (izvoz).Program Eurostars - Program za istraživanje i razvoj nastao kao zajednička inicijativa EUREKA-e i Europske komisije. Obzirom da dugogodišnje uspješno postojanje EUREKA-e, Europska komisija odlučila je dati doprinos razvojnim aktivnostima malih i srednjih poduzeća na način da sudjeluje s do 25% u ukupnom javnom dijelu sufinanciranja. Glavni sudionik u projektu mora biti malo ili srednje poduzeća koja se bavi istraživanjem i razvojem (R&D performig SMEs) iz države članice Eurostars.Program Horizon2020- Kako Sedmi okvirni program za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti završava krajem ove godine, a od 2014. godine kreće program  pod nazivom Horizon2020, kojim će se između ostalog, nastaviti financirati istraživačke i razvojne aktivnosti koje su se financirale kroz FP7. Novi program Horizon2020 raspolagat će s proračunom od preko 70 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020. godine.Europska poduzetnička mreža (EEN) - glavni je instrument Europske strategije za povećanje gospodarskog rasta i zaposlenosti. Sastoji se od blizu 600 organizacija iz preko 50 zemalja, koje se bave podrškom poduzetništvu. EEN putem svojih preko 3.000 stručnjaka pomaže malim poduzećima u ostvarivanju maksimuma od poslovnih prilika na jedinstvenom Europskom tržištu.EU IPR Helpdesk- shema je suradnje koja nudi besplatnu potporu prve razine upravljanja pravima intelektualnog vlasništva (IPR) za korisnike  EU istraživačkih projekta i europska mala i srednja poduzeća uključena u transnacionalne partnerske ugovore, posebno unutar Europske poduzetničke mreže (EEN).

 

Sudjelovanje na Info danima je za sve sudionike besplatno.

 

Na Info danima prisutne će s programima i mogućnostima za poduzetnike iz EU programa upoznati Snježana Ivić Pavlovski, nacionalni koordinator CIP-EIP programa ispred Ministarstva poduzetništva i obrta te Goran Zeković, voditelj projekta Europska poduzetnička mreža u BICRO i EU IPR Helpdesk ambasador i Ana Tomašek, nacionalna koordinatorica programa EUREKA i Eurostars ispred Poslovno-inovacijske agencija Republike Hrvatske(BICRO).

 

Ispred Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu praktični primjer prijave i provođenja projekta ECO-SANDWICH u Splitu i Osijeku će predstaviti prof.dr.sc. Ivana Banjad Pečur, dok će Bojan Milanović predstaviti isti projekt u Varaždinu. Praktični primjer prijave projekta GREENBLAST u Rijeci i Puli predstavit će Marko Mendica iz brodogradilišta Uljanik.

 

Lokacija