INFO DAN: RIJEKA 'Mogućnosti sufinanciranja projekata IT sektora'

Rijeka, 05. svibnja 2009.
                                           


Dana 05. svibnja 2009. godine, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Europske poduzetničke mreže Hrvatske i Županijske komore Rijeka, a u okviru Prvog europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva - European SME Week, u Županijskoj komori Rijeka održan je seminar 'Mogućnosti sufinanciranja projekata IT sektora'. Seminaru je prisustvovalo tridesetak predstavnika malih i srednjih poduzeća iz IT sektora, kako iz Primorsko-goranske, tako i iz Istarske županije koji su s velikim zanimanjem pratili seminar i svojim pitanjima poticali raspravu.

Projekt Europske poduzetničke mreže Hrvatska (EEN) koji koordinira Hrvatska gospodarska komora, kao i usluge koje HGK i partneri pružaju poduzetnicima, vezano uz mogućnosti EU, kako kroz ovaj projekt tako i kroz svoj svakodnevni rad sa članicama, predstavila je u uvodnom dijelu seminara Blanka Kalokira.

Uslijedile su prezentacije stručnjaka iz IT sektora - gđe. Iris Abramović, nacionalne kontakt osobe za CIP ICT PSP program, gđe. Ebonite Čurković, nacionalne kontakt osoba za program Informacijske i komunikacijske tehnologije unutar Sedmog okvirnog programa (FP7 ICT NCP) iz Hrvatskog instituta za tehnologiju, te gđe. Suzane Karabaić, nacionalne kontakt osobe za nekoliko potprograma unutar Sedmog okvirnog programa, također iz HIT-a.

Ove godine, samo u okviru EU Programa podrške politikama za primjenu ICT-a (ICT PSP), male i srednje tvrtke za svoje projekte mogu tražiti sredstva iz fonda vrijednog 107,4 milijuna eura, istaknula je nacionalna kontakt osoba za CIP ICT PSP, gđa Iris Abramović iz APIS IT. Dok se iz ovog programa podupiru projekti primjene IT rješenja, i to većinom u javnom sektoru, drugi program u kojem mogu sudjelovati IT tvrtke odnosi se isključivo na istraživanja.

Radi se o Sedmom okvirnom programu za istraživanje i razvoj (FP7), kroz koji je EU dodijelila 10,6 milijuna eura za 54 znanstvena i istraživačka projekta iz Hrvatske od čega ih je sedam iz područja ICT-a poduprto s ukupno 570 tisuća eura. Prethodno je u okviru Šestog okvirnog programa (FP6) Europska unija hrvatskim znanstvenim institucijama dodijelila 16,2 milijuna eura za 134 projekta (plaćeno: 6,4 mil. eura).
Što se tiče konkretno ICT sektora u Hrvatskoj, sveukupno učešće u FP6 programu izgledalo je shematski:

Godina ICT Ukupno HR %
Broj projekata 20 134 14.9%
HR partnera 23 154 14.93%
EC financirala 1.949.067,52 16.198.474,42 14.93%

Najviše prijavljenih projekata u odnosu na druge znanstvene discipline dolazilo je upravo iz ICT sektora, a po povučenim sredstvima ICT sektor se nalazi na drugom mjestu, nakon prehrane i biotehnologije.

U okviru FP7 programa dosad je postignuto kako je prikazano u tablici:

Godina HR članarina za FP7 (€) Broj ugovorenih ICT projekata Financirano od EU (€)
2007 2.667.000 3 266.757
2008 3.660.000 4 303,303
Ukupno 6, 327.000

Na seminaru je zaključeno da su mogućnosti financiranja u okviru FP7 i CIP programa načelno vrlo slabo iskorištene te je konstatirano da potencijala ima mnogo, ali se zbog nedostatnog obrazovanja kao i nesustavnog pristupa planiranju i provedbi istraživačkih i znanstvenih projekata propuštaju iznimne prilike za ostvarivanje financiranja iz EU fondova.

Osim navedenih programa, sudionicima se obratio i gdin Neven Tamarut, Direktor razvoja poslovanja SteP Ri, koji je predstavio ulogu i značaj Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci u poticanju razvoja ICT tvrtki, dok je potencijale suradnje hrvatskih ICT tvrtki i Ruđer inovacija na zajedničkom razvoju inovativnih softverskih rješenja baziranih na znanstvenim inovacijama s Instituta Ruđer Bošković predstavio gdin. Davor Aničić, voditelj razvoja poslovanja Ruđer inovacija d.o.o.


Lokacija

Priloženi dokumenti:

ppt2.CIP-ICT.ppt (665,00 kb)ppt3.FP7-ICT.ppt (189,50 kb)ppt4.FP7-SME.ppt (2,84 mb)ppt5.STeP Uni Ri.ppt (529,00 kb)ppt6.Rudjer inovacije.ppt (2,43 mb)ppt1.EEN 05.05..ppt (1,84 mb)