Edukativni seminar: CIP - Program za inovacije i konkurentnost Europske unije

Edukativni seminar pod nazivom „CIP - EU program za konkurentnost i inovacije" održan je 02. ožujka 2009. u Središnjici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu.

Hrvatska gospodarska komora, u okviru aktivnosti Europske poduzetničke mreže Hrvatske, organizirala je besplatan edukativni seminar o Programu Europske Zajednice za konkurentnost i inovacije - CIP. Seminar je bio namijenjen u prvom redu malim i srednjim poduzetnicima koji se bave specifičnim gospodarskim djelatnostima kao što su inovacije i ekoinovacije, energija, te informacijska i komunikacijska tehnologija.

Koliko je ova tematika zanimljiva hrvatskim poduzetnicima, svjedoči i brojka od preko 120 sudionika koji su se odazvali seminaru. Predstavnici malih i srednjih tvrtki te brojnih institucija i tijela potpore poduzetništvu, imali su prilike dobiti opsežne informacije o samom programu, njegovim ciljevima, namjenama i financijskim razmjerima. Glavnina seminara odnosila se na pružanje vrlo konkretnih i preciznih informacija i naputaka o načinima sudjelovanja hrvatskih tvrtki u natječajima koji se financiraju iz CIP programa. To je primjerice aktualni natječaj za dio CIP-a koji se naziva Program podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT PSP) koji je otvoren od 29. siječnja 2009. do 2. lipnja 2009. Osim navedenog aktualnog natječaja, na temelju prošlogodišnjih natječaja obrađeni su i predstojeći natječaji u okviru CIP-a: za projekte Inteligentne energije (najavljen za kraj ožujka) te za Eko-inovacije (najavljen za 20. travnja ove godine).

Seminar je održao vrlo iskusan i stručan predavač iz londonske konzultantske kuće „Europe for business", gospodin Leonardo Piccinetti, stručnjak za europske projekte i fondove koji podupiru razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Europi. Odgovorivši na brojna pitanja sudionika, seminar je otvorio brojne nove mogućnosti suradnje, partnerstva i razmjene znanja.

Seminar, u potpunosti financiran iz proračuna Europske poduzetničke mreže  Hrvatske, samo je jedna u nizu aktivnosti koje Mreža nudi s ciljem što sustavnije potpore poduzetnicima, bilo u vidu informiranja, pomoći pri ulasku na EU tržište, kompletnoj potpori pri ostvarivanju transfera tehnologije, komercijalizacije inovacija te provedbe istraživačkih projekata.
 
Sve materijale možete vidjeti u Dokumentima.


Lokacija

Priloženi dokumenti:

pdfCIP GENERAL ZAGREB LP.pdf (677,59 kb)pdfMicrosoft PowerPoint - CIP eco innovation PROJECT WRITING.pdf (1,78 mb)pdfCIP IEE ZAGREB LP.pdf (1.010,12 kb)pdfMicrosoft PowerPoint - CIP ECO INNOVATION ZAGREB LP.pdf (1,97 mb)pdfMicrosoft PowerPoint - How to Find the Best Partners LP.pdf (309,57 kb)pdfMicrosoft PowerPoint - How to Streamline Proposal Writing.pdf (380,24 kb)pdfMicrosoft PowerPoint - Understanding the CIPs Calls for Proposal Procedure.pdf (1,12 mb)pptCIP ICT PSP HGKZgb 20090417.ppt (809,00 kb)